Datavakbond Manifest

Het is bijna onmogelijk om op het internet controle te houden over je persoonlijke gegevens. Dat is logisch: lang niet iedereen snapt wat er met de data gebeurt, maar er is wel veel geld aan te verdienen.

Gewone internetgebruikers moeten zich dus collectief organiseren! De datavakbond wil onderhandelen met techbedrijven over betere gebruikersvoorwaarden van online diensten. Daarom hebben we een manifest opgesteld. Wij zetten ons in voor deze tien dingen:

1. Het verdienmodel waarbij online diensten persoonsgegevens verhandelen wordt doorbroken

2. Online diensten mogen mensen niet uitsluiten als ze niet akkoord gaan met gebruik van hun data

3. Er wordt een “small-enough-to-fail” taskforce opgericht om te onderzoeken hoe techgiganten opgebroken kunnen worden

4. Techgiganten als Google en Facebook mogen nooit data over jou van hun andere diensten bij elkaar voegen

5. Gebruikersvoorwaarden van online diensten moeten in lekentaal te lezen zijn

6. Elke online dienst waarbij je een account kan aanmaken krijgt een duidelijk vindbare knop om je gegevens voorgoed te verwijderen

7. Techbedrijven moeten inzicht geven in hun algoritmes en Artificial Intelligence voorzieningen aan gebruikers en overheden

8. Techbedrijven mogen nooit op ongegronde en ondemocratische wijze bepalen wat nepnieuws is en individuen deplatformen

9. Er moet een Planbureau voor Digitalisering komen zodat beleidsmakers geïnformeerd te werk gaan

10. Er komt een Minister van Digitalisering & Mededinging in het volgende kabinet

Samen staan we sterk!
Ben je het eens met dit manifest? Word dan nu (gratis) lid van de Datavakbond.

Meetup 15 februari

Vorig jaar is er een meetup geweest over de eerste voorstellen voor de Datavakbond. We merken dat iedereen het belangrijk vindt om daadwerkelijk wat te doen, om het gezellig te hebben, en om kennis op te doen. Die drie doelen combineren we op vrijdagavond 15 februari in Amsterdam (locatie NNB). Inloop is van 19.30-20.00u en het programma van 20.00-21.45u met aansluitend een borrel.

We nodigen een bekende spreker uit, gaan daarna in twee workshops uiteen, en sluiten af met een gezellige borrel. Daarbij wordt er voor gezorgd dat er voor zowel mensen met veel kennis van tech en technologische ontwikkelingen een interessant programma is, als voor mensen die graag wat willen doen en leren, maar nog niet zoveel weten.

Aanwezigheid van iedereen die de datavakbond interessant vindt, wordt gestimuleerd. Ook wanneer je nog geen lid bent, ben je zeer welkom. Het bestuur van de datavakbond nodigt ook een aantal andere organisaties en experts uit om aanwezig te zijn. Ook is het bestuur aanwezig en de leden van de nieuwe Raad van Advies. Het belooft een waardevolle en gezellige avond te worden!

Meld je daarom snel aan via de aanmeldpagina om op de hoogte gehouden te worden van deze bijeenkomst.

Project AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming geeft aan hoe bedrijven met jouw data moeten omgaan. Maar houden bedrijven zich wel aan de deze wet? Op korte termijn controleren we een paar honderd websites. Overtreden bedrijven de wet? Dan schrijven we ze aan. Verbeteren bedrijven zichzelf niet? Dan gaan we over tot actie! Denk aan de best bezochte websites van Nederland, maar ook aan (zorg)instellingen, overheden, lokale verenigingen met veel leden, en andere websites.

We hebben een hele korte en simpele handleiding gemaakt voor het controleren van een website. Je kunt dat in 5 minuten doen. Wil je ons helpen één of meerdere websites te controleren ergens in de komende drie weken? Mail dan voorzitter Bas van der Gaag op bas@datavakbond.nl

Het zou fantastisch zijn wanneer we eind februari een eerste inventarisatie hebben. Heb je een uurtje? Dan kun je al 8-10 websites checken. We leggen een lijst aan van websites die we graag checken. Mocht jij nog websites kennen waarvan het je ook belangrijk lijkt om deze te laten checken, geef het dan aan ons door. Bas verdeelt de websites over de mensen die willen helpen. Zo doen we niet allemaal hetzelfde.

Van de resultaten wordt een rapport gemaakt, waarmee we naar buiten kunnen gaan. Zo vragen we aandacht voor het belang van privacy en zorgen we voor bewustwording.

Vooruitblik

Eén van de eerste acties is het benaderen van jullie; onze leden. Het liefst gaan we persoonlijk met jullie in gesprek over jullie gedachten, wensen, ideeën en expertises. Tenslotte is de vakbond van ons allemaal. Als we je mogen bellen/appen/telegrammen, stuur ons dan een mailtje op info@datavakbond.nl met je telefoonnummer. We gebruiken deze alleen voor een kort gesprekje (5 minuten) over de Datavakbond en verwijderen het nummer daarna uit onze bestanden. Liever per mail? Kan ook! Mail ons dat dan even via info@datavakbond.nl. Doel is om de juiste dingen te doen, waar we allemaal blij van worden.

Een vakbond is belangrijk om collectief te kunnen onderhandelen over onze ‘arbeidsvoorwaarden’. Tenslotte zijn we iedere dag aan het werk als datamijnwerker voor de tech-giganten. Om dat goed te kunnen doen, werken we aan het opbouwen van kennis over datakluizen, VPN servers en andere technische mogelijkheden. Heb je kennis hierover? En wil je meepraten over de beste manier om minder afhankelijk te worden van de eenzijdige regels van de techgiganten? Mail ons dan op info@datavakbond.nl. Dat kan op ieder niveau.

Maar actievoeren kan op veel manieren. Na de meetup van 15 februari zetten we een actieteam op. Veel vakbonden maken bijvoorbeeld gebruik van stakingen. Daarover meer in onze volgende nieuwsbrief van februari. Nu al meedenken over acties? Mail algemeen bestuurslid Tim van Lieshout tim@datavakbond.nl Je kunt nu ook vanuit je luie stoel actievoeren door het AVG project! Bij acties denken we aan verschillende methoden om zowel verschil te maken, als aandacht te vragen voor de situatie bij veel techbedrijven.

Het actieteam kost niet veel tijd. We beginnen met het opzetten van (digitale) brainstorms, en met laagdrempelige acties. Er zijn wel veel ideeën voor acties in maart en verder, die voorbereid gaan worden. Hierbij is alle hulp welkom.

We zijn 2019 ook begonnen met de formalisering van de vereniging. Bas van der Gaag is nog steeds voorzitter, maar heeft nu een groter bestuur dat we snel aan je voorstellen. Daarnaast zijn we druk bezig met een Raad van Advies en het betrekken van diverse experts, politici (van meerdere partijen) en campaigners.