Hoe word je gevolgd? Een korte rondleiding

Hoe word je nu eigenlijk getrackt online? Het is een veelgestelde vraag. Hier een paar handvaten die je inzicht geven:


Google weet waar je bent geweest.

Als je locatie aan hebt staan, slaat Google elke keer als je je telefoon bekijkt je locatie op. Vanaf het eerste moment dat je je telefoon gebruikte, weet Google waar je geweest bent.

Via deze link kun je je eigen locatiegegevens bekijken.


Google weet waar je naar zoekt en wat je verwijdert

Op heel veel websites staan zogenaamde "trackers". Deze trackers registreren wanneer je de site bezoekt en wisselen deze informatie vervolgens uit met vele andere websites. Google bewaart op deze manier alle browsergeschiedenis van je apparaten. Dat betekent dat als je je geschiedenis wist, dit alsnog op een ander apparaat of op de server van google kan staan. Je geschiedenisinformatie is daardoor vrijwel nooit helemaal verwijderd.

Via deze link kun je je eigen geschiedenis bekijken.


Google weet wat je hebt gekeken op YouTube

Google bewaart je gehele youtube kijkgeschiedenis. Aan de hand van de filmpjes die je bekijkt weten ze wat je interesses zijn en kunnen ze gerichter adverteren.

Via deze link kun je je eigen youtube geschiedenis bekijken.


Google weet welke apps je gebruikt

Google bewaart informatie over elke app die je gebruikt. Google weet hoe vaak je hem gebruikt, waar je ze gebruikt en met wie je via die apps contact hebt. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze bij Google weten weten met wie je praat op Facebook of Whatsapp en hoe laat je naar bed gaat.

Via deze link kun je zien welke apps gekoppeld zijn.


Je eigen data downloaden

Google geeft je de optie om de data die van jou verzameld is, te downloaden. Je ziet hier alle informatie die in de loop van de tijd over je verzameld is, data die je dus zelf hebt geproduceerd. Het gaat om bijvoorbeeld bookmarks, emails, contacten, foto’s die je gemaakt hebt met je mobiel, al je google drive bestanden (ook de documenten die je hebt verwijderd, deze worden niet verwijderd op de server van Google). Ook hebben ze data van je kalender, de muziek waar je naar luistert, de telefoons die je hebt gehad en alle andere gegevens die hierboven staan.

Via deze link kun je je eigen data opvragen en downloaden.


Facebook verzamelt ook

Facebook verzamelt net als Google ook al je data. Facebook verzameld niet alleen je zelf geproduceerde data, maar het slaat ook je mogelijke interesses op mede gebaseerd op de dingen waar je vrienden over praten.

Elke keer dat je op je account inlogt, slaat Facebook je locatiegegevens, datum en tijd en vanaf welk device je inlogt op. Daarnaast slaan ze alle apps op die ooit gedeeld zijn met je Facebook, ze kunnen dus op basis van deze informatie heel toegespitst inschatten waar je in geïnteresseerd bent.

Via deze link kun je je data op Facebook bekijken en downloaden.